Wateroverlast in Europa

Diverse FOK!kers hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wateroverlast in Europa heeft tot een hoop overlast gezorgd, hieronder een overzicht.

Oostenrijk
In Oostenrijk heeft de wateroverlast al gezorgd voor een schadepost van drie miljard euro. De Oostenrijkse regering heeft per direct driehonderd miljoen euro beschikbaar gesteld voor getroffen burgers. Er zijn in Oostenrijk zeven mensen om het leven gekomen door de wateroverlast.

In het stadje Ybbs is de Donau op zijn hoogste punt ooit, 8,41 meter, en de rivier is nog verder aan het stijgen. De Donau is buiten zijn oevers getreden en heeft een gedeelte van de binnenstad onder water gezet. De burgemeester van Ybbs zei tegen de pers: "De stad zinkt in de Donau. Wij moeten met het ernstigste rekening houden".

Inmiddels is de situatie in andere delen van Oostenrijk aan het verbeteren. De meeste bruggen in Salzburg zijn weer opengesteld voor het verkeer en de rivier de Salzach is weer aan het dalen.

Tsjechië
In de Tsjechische hoofstad Praag staat het water van de rivier de Moldau inmiddels op de kades. Het water bedreigt het oude gedeelte van de stad. Het leger en veel vrijwilligers hebben een metershoge muur van zandzakken opgetrokken om het wassende water tegen te gaan. Dit is niet overal gelukt. Er zijn al meldingen dat een gedeelte van de binnenstad is overstroomd. In Praag is de elektriciteit volledig uitgevallen. Er zijn 50.000 inwoners uit de stad geëvacueerd.

Duitsland
In Dresden is de noodtoestand afgekondigd door de autoriteiten. De rivier de Weisseritz is flink gestegen en heeft een gedeelte van de binnenstad onder water gezet. Hier worden ook mensen uit de stad geëvacueerd.

In Duitsland zijn door de wateroverlast zes mensen om het leven gekomen en worden nog zeven mensen vermist. Vijf vermisten zijn afkomstig uit Saksen.

Kroatië
In Kroatië is een rivier stroomopwaarts gaan stromen door een hevige regenval. De rivier de Pazincica kreeg door een regenbui 130 liter per vierkante meter te verwerken. De regen was namelijk een grot ingelopen, waar het riviertje ontspringt en zorgde voor het stroomopwaarts stromen van de rivier.

Weersverwachting
De weersverwachting voor woensdag en donderdag voorspelt niet veel goeds voor Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Er wordt opnieuw regen verwacht. Waarschijnlijk zal vanaf donderdagmiddag de regen afnemen.