Albert Heijn wil vlees MPA-varkens aanbieden

Albert Heijn, Nederlands grootste supermarktconcern, is bereid om varkensvlees te verkopen van dieren die MPA voer hebben gegeten. Zolang het vlees aantoonbaar vrij is van de hormoon MPA, de dieren niet te vet zijn en het vlees vers is, kan het in de schappen worden verkocht.

Afgelopen vrijdag werden enkele tienduizenden dieren geslacht door de varkenssector omdat het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) geen vlees van MPA-varkens wilde hebben. Als het vlees niet goed genoeg is voor de export, dan is het dus ook niet goed voor de consument in Nederland zelf, zo liet het CBL weten.

Albert Heijn vindt het niet nodig om ieder dier individueel te testen, zoals de Europese Commissie dat graag zou willen. Steekproeven bij dieren uit dezelfde partij met voedsel zijn voldoende, aldus de supermarkt.

LTO, de land- en tuinbouworganisatie, sprak van een "spectaculaire" opstelling. Of deze met goede bedoelingen zijn gemaakt blijft de vraag, maar de AH zou dit kunnen bewijzen door het vlees voor redelijke prijzen te verkopen. De Dierenbescherming liet weten moed te putten uit de stappen van de Albert Heijn.