Kritiek op online cursus pijpen

Een laffe stunt. Een goedkope truc om meer bezoekers te trekken. Een laatste stuiptrekking van een noodlijdend bedrijf. Dit is de kritiek die VrouwOnline, de grootste vrouwenportal van Nederland, krijgt op hun online cursus pijpen.

Uitgever van VrouwOnline Masha Kodden, heeft geen begrip voor de kritiek. ,,Er is duidelijk vraag naar een goede sekscursus," meent zij. De cursus trekt op dit moment zo'n 100 betalende bezoekers per dag. Het is de bedoeling na de zomer ook cursussen erotische massage en masturbatie aan te bieden.

Brave site
VrouwOnline staat bekend als een brave site waaraan onder andere Libelle, Margriet en Ouders van Nu een bijdrage leveren. Volgens Kodden wordt echter met deze cursus tegemoet gekomen aan de wens van de lezers. ,,Vrouwen zijn erg onzeker over seks: Doe ik het wel goed? Ben ik te voorzichtig? Zowel onze seksuologe als onze fora worden overspoeld met dit soort vragen. Het is onmogelijk om iedereen persoonlijk te antwoorden. Een serie cursussen leek ons een goede manier om bezoekers te informeren.”

Voor de cursus moet overigens wel betaald worden. Voor €1,15 kunnen cursisten maximaal 240 minuten rondklikken op de in totaal vijf korte pagina's met tekst en enkele - nogal onscherpe - foto's.

'Een lachertje'
Volgens Kodden rechtvaardigt de kwaliteit van de cursus dat er geld voor gevraagd wordt. Sommige gebruikers zijn echter een andere mening toegedaan. ,,Wat een onzin, deze site. Er staat niks op dat 90 procent van de vrouwen nog niet weet. En die vijf plaatjes, echt een lachertje!" schrijft Suzanne in het forum op de site. Een andere bezoekster: “Tot mijn spijt moet ik zeggen dat alle informatie die jullie bieden op andere internetsites gratis verkrijgbaar is.”

Naar aanleiding van de betaalde cursus van VrouwOnline gaat de site Nietvoordepoes haar (voorheen gratis) fellatio-cursus nu ook tegen betaling aanbieden. Ellen Mendelts, de vrouw achter Nietvoordepoes: ,,Met de nieuwste betalingstechnieken wordt het haalbaar geld te vragen voor informatie.”

'Consult kost ook geld'
Ook voor delen van de site seksualiteit.nl, een initiatief van huisarts/seksuoloog Peter Leusink, moet de knip getrokken worden. Leusink: ,,Voor een boek of een consult bij een dokter betaal je toch ook?” Hij kwam er echter snel achter dit internetgebruikers een broertje dood hebben aan deze logica. ,,Ongeveer één tot twee procent van mijn bezoekers vraagt nu betaald advies, de rest bekijkt de gratis informatie. Helaas groeit het aantal betalende bezoekers niet. Ik heb gemerkt dat het knap lastig is om op deze manier geld te verdienen. Zelfs met alle aandacht voor seks op internet," zo stelt de seksuoloog.

Talk2me , bedankt voor je bijdrage.