Vivendi wil Canal+ Nederland verkopen

dEj@vU had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse Canal+ is te koop. De eigenaar, Vivendi, wil van de verliesgevende zender af, omdat deze een redding van het concern in de weg staat. Naast Canal+ Nederland wordt ook Canal+ Polen verkocht. Ook de Canal+-dochter die software maakt voor de decoders, wordt van de hand gedaan.

De rest van Canal+, waaronder betaalzenders in Frankrijk en Duitsland, wordt verder verzelfstandigd. Het verwacht daarvoor echter geen belangstelling, zolang de Nederlandse zender nog onderdeel van de tv-tak uitmaakt. Vandaar dat het deze dus van de hand wil doen. De tv-activiteiten zijn namelijk goed voor zeventig procent van de verliezen die Vivendi het afgelopen jaar boekte.

Deze operatie moet de schuld van 17 miljard euro voor het Franse Vivendi verminderen, aldus Jean Rene Fourtou, de nieuwe topman van Vivendi. Vivendi wil 51 procent van de aandelen van de hand doen. Het concern is volgens de Franse wet verplicht een belang van 49 procent in de zender te behouden.

Er zijn speculaties dat de verkoop van Canal+ Nederland het einde van de zender betekent. De betaalzender, die grossiert in films en sportwedstrijden, maakt al jaren verlies. Canal+ in Nederland verwijst voor informatie naar het Franse moederbedrijf.