Noodmaatregel Van Der G onder vuur

De noodmaatregel die demissionair minister Korthals van Justitie gisteren nam, om er voor te zorgen dat de verdachte van de moord op Pim Fortuyn dag en nacht met camera's geobserveerd kan blijven, ligt zwaar onder vuur. Mogelijk is deze noodmaatregel zelfs in strijd met Europese wetgeving. Het permanent volgen van verdachten in hun cel met een camera, zou tot nu toe niet voorgekomen zijn in Europa. Israël is tot op heden het enige land waar camerabewaking van verdachten wel is ingevoerd.

,,Deze merkwaardige gelegenheidswetgeving gaat te ver'', zei hoogleraar strafrecht De Roos vanmiddag. ,,Permanent toezicht is natuurlijk zeer ingrijpend voor een verdachte. De Europese wetgeving bepaalt dan ook dat dit alleen mag als er sprake is van een dringende maatschappelijke noodzaak. In het geval van Van der G. is dit maar de vraag.'' Als de advocaten van de verdachte een procedure bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zouden beginnen, hebben ze zeker een zaak, stelt de hoogleraar.

Oscar Hammerstein

De Amsterdamse advocaat Oscar Hammerstein, onder andere actief voor wijlen Pim Fortuyn, bekritiseert eveneens de noodmaatregel van Korthals. ''Permanente observatie van Van der G. is in strijd met het humane gevangenisbeleid in Nederland en staat gelijk met marteling''.