Mishandelde sergeant eist tonnen

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een sergeant van de Luchtmobiele Brigade eist van Defensie honderdduizenden euro's smartengeld omdat zijn militaire carrière is verwoest. De man is tijdens een oefening op de hei bij Stroe dermate mishandeld door collega's dat hij niet meer kan functioneren. Defensie heeft hem inmiddels dienstongeschikt verklaard.

De 29-jarige onderofficier Tijmen van Klei werd tijdens een oefening op de hei te grazen genomen door vijf collega's. Ze bonden zijn handen op de rug en hij kreeg een zak over zijn hoofd. De vijf gingen tot die actie over nadat Van Klei een stuk vuurwerk naar hun tent had gegooid terwijl zij sliepen; een grap die volgens het slachtoffer vaker werd uitgehaald tijdens veldoefeningen.

De mannen voerden hem mee naar de bosrand. Daar urineerden de onderofficieren volgens zijn zeggen over hem heen en porden met een stok enkele malen in zijn anus. Ook werd hij geslagen. Nadat de zak over zijn hoofd wat was opgelicht, propten ze hem een frikadel in zijn mond en smeerden ketjap over zijn hoofd.

De strafexpeditie stopte toen enkele hogere officieren langs kwamen. Het slachtoffer hield aan het voorval een scheur in zijn schouderkapsel over en werd als gevolg daarvan voor een kwart arbeidsongeschikt verklaard.