Immigratie loopt terug, emigratie loopt op

Talk2me had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het CBS meldt vandaag dat het aantal immigranten dat naar ons land komt in de eerste vier maanden van dit jaar is afgenomen t.o.v dezelfde periode vorig jaar. Er kwamen nu 39.617 immigranten, tegen 42.278 in 2001.

Het aantal emigranten ligt juist hoger dan vorig jaar. Het aantal mensen dat zich buiten Nederland vestigde, steeg in diezelde periode van 26.497 naar 28.876 personen.

Immigranten komen vooral uit Turkije, Marokko, de voormalige Sovjet-Unie, de Antillen en Duitsland. Ook zijn er veel Nederlanders die terugkeren na een verblijf in het buitenland.

Emigranten zijn vooral Nederlanders die voor hun werk in omringende Europese landen gaan wonen. Ook de belastingplicht in Nederland is voor sommigen reden om in België te gaan wonen. Daarnaast bevinden zich onder de emigranten veel Antillianen, Arubanen, Somaliërs en Amerikanen die naar hun geboorteland terugkeren.

Het CBS vindt de cijfers echter nog te pril om al te spreken van een trend.

Op jaarbasis groeit de bevolking van Nederland met gemiddeld 329 personen per dag. Er worden gemiddeld per dag 550 kinderen geboren. Daar staat tegenover dat er elke dag 385 mensen overlijden. Verder vestigen zich 326 immigranten per dag in Nederland, terwijl er 162 emigranten vertrekken.