Afghaanse oorlog online gevoerd

BugsZero had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan voeren hun oorlog via de computer. Door gebruik te maken van de Tactical Web Page, een geheime en sterk beveiligde website, kunnen de militairen in het veld en generaals op de geallieerde basis Bagram net buiten Kabul rechtstreeks in verbinding staan met het Central Command in Florida, het oppercommando voor de strijd in Afghanistan.

Het systeem staat in Bergram in een paar modderige tenten waar tientallen soldaten achter tafels met laptops zitten. Af en toe kijken ze op naar grote kaarten van Afghanistan die op schermen worden geprojecteerd. Amerikaanse generaals in Bagram en hun commandanten in het Central Command te Florida zien via het systeem exact dezelfde kaarten en informatie, en kunnen middels chatrooms meteen met elkaar overleggen. Het systeem is het centrale verzamelpunt van alle tactische gegevens en meldingen. Berichten met de laatste informatie uit het veld rollen over het scherm, op kaarten worden de eigen en de vijandelijke posities in beeld gebracht.

"De regel hier is dat belangrijke informatie nooit meer dan twee muisklikken weg mag zijn", zegt officier kennismanagement, majoor Keith Hauk, tijdens een rondleiding door de hightech-tenten.
"Het systeem is niet door hackers te kraken", volgens een commandant. Het LAN-netwerk in Bagram is voorzien van firewalls en systemen die elke indringer meteen opmerken. "Er zijn een paar pogingen geweest van niet-geïdentificeerde computers om toegang te krijgen, maar op zulke momenten stellen wij extra firewalls in", zegt luitenant-kolonel Bryan Dyer.

Commandanten aan het front voorzien het systeem doorlopend van informatie, zodat McNeill en ook het hoofdkwartier in Florida altijd op de hoogte blijven van de actuele situatie. "Als iedereen is ingelogd, kan de baas dingen op de kaart aanwijzen en plannen maken zonder dat iedereen op dezelfde plaats hoeft te zijn", aldus systeemcommandant Dyer.