3VO steunt tienjaarlijks rijadvies

Het idee van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om een tienjaarlijks rijadvies in te stellen kan rekenen op de volledige steun van verkeersveiligheids organisatie 3VO. Afgelopen weekend voerde het CBR al proeven uit in Limburg en Brabant. Een woordvoerster van 3VO reageerde woensdagavond op het initiatief van het CBR, dat afgelopen weekeinde al proeven uitvoerde in Limburg en Brabant waar rijbewijsbezitters van CBR-examinatoren massaal het advies kregen dat zij beter in hun spiegels moesten kijken en langzamer op een kruising moesten afrijden.

De komende twee zaterdagen geeft het CBR nog gratis rijadviezen in de overige tien provincies. Als blijkt dat het weggebruik daar even bedroevend is als in de zuidelijke provincies, dan wil het bureau bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat pleiten voor een snelle invoering van een tienjaarlijks rijadvies.

Volgens een woordvoerster van 3VO strijdt deze organisatie al jaren voor een periodieke 'verversing' van het rijbewijs omdat er veel verandert in het verkeer en mensen in de praktijk vaak nonchalanter gaan rijden in de loop der jaren. Volgens 3VO is het ,,net als bij EHBO'ers of als je een taal leert, dan moet je je kennis ook bijhouden''.