Links laat tegengeluid horen

Een aantal linkse organisaties voelt zich bedreigd na de aanslag op Fortuyn. Volgens een woordvoerder ontvangen ze tientallen tot honderd dreigtelefoontjes en -mailtjes na de moord. Daarom belegden zeven van hen vandaag een persconferentie in Amsterdam om duidelijk te maken dat organisaties met een maatschappelijke visie samen een breed front moeten vormen, en op moeten komen voor de democratie.

De zeven linkse organisaties beklemtoonden op de gezamenlijke bijeenkomst niet te zullen zwichten voor geweld en intimidatie. ,,We moeten niet zwichten voor geweld en intimidatie. Individualisme is doorgeslagen in individuele terreur. Organisaties met een maatschappelijke visie moeten een breed front vormen en opkomen voor de democratie. We laten ons niet van de wijs brengen door egotrippers van welke soort dan ook'', , aldus J. Kirzcs van de Socialistische Arbeiderspartij.

De zeven deelnemende organisaties zijn: Nederland Bekent Kleur, Groen Front, de Internationale Socialisten, de Socialistische Arbeiderspartij, de Jonge Socialisten, Dwars (GroenLinks jongeren) en Komité Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN). Ze wilden één dag voor de verkiezingen vooral nog een ding duidelijk maken: stem niet op gevoel, maar met je verstand.

Niet bang

Volgens Pepijn Brandon van de Internationale Socialisten is links niet echt bang: "De bedreigingen komen uit de anonimiteit. Veilig van achter een computer of telefoon. Op straat horen we juist veel positieve reacties van mensen die waarderen dat wij het debat aangaan''. De Internationale Socialisten waren degenen die protsteerden tegen Fortuyn onder de leuze Stop de Hollandse Haider
Brandon liet op Radio 1 weten zich niet schuldig te achten aan een hetze tegen Fortuyn. Volgens hem is het de plicht van links om van je te laten horen als iemand zegt vol=vol, of de islam een achterlijke cultuur noemt. "Maar altijd geweldloos", volgens Brandon, "zoals we met de afgelaste demonstratie op 11 mei wilden doen".

De voorzitter van het KMAN meent dat de beschuldigingen aan het adres van links met betrekking tot de moord op Fortuyn met alle democratische middelen bestreden moeten worden. Ondanks dat Fortuyn zijn cultuur achterlijk noemde, toont Ftieh begrip voor de LPF-stemmers. ,,Mensen die zich aangesproken voelden tot Fortuyn zijn slachtoffer. Zij zijn jarenlang door de gevestigde politiek passief gehouden. De partijen zoeken de kiezer alleen in verkiezingstijd op, dan gaat de relatie vroeg of laat verloren.''

Protest tijdens de gemeenteraadsverkiezingen