Pedopriesters moeten de RK-kerk uit

Tijdens de tweedaagse besprekingen in Vaticaanstad, tussen Amerikaanse kardinalen en hoge vertegenwoordigers van de paus, hebben de Amerikaanse kardinalen besloten om geestelijken die minderjarigen seksueel misbruiken uit het priesterambt te zetten. Ze gaan hier een speciale procedure voor opstellen.

De kardinalen hebben een brief opgesteld waarin ze betreuren dat ze niet eerder hebben ingegrepen. De Amerikaanse rooms-katholieke kerk gaat gebukt onder een reeks seksschandalen waarbij priesters kinderen hebben misbruikt.

Aartsbisschop

Een aantal kardinalen staat onder grote druk om af te treden omdat ze deze priesters de hand boven het hoofd hebben gehouden. Zo heeft een priester in Boston, John Geoghan, op zijn minst 130 minderjarigen kunnen misbruiken. Zijn aartsbisschop, kardinaal Law, die van de misdrijven door Geoghan op de hoogte was, staat onder druk om af te treden. Toch is de situatie van Law niet aan de orde geweest op de besprekingen.

Hoewel ze in hun verklaring niet over homoseksualiteit spreken, stellen de kardinalen wel voor dat priesterkandidaten beter op hun geschiktheid voor het ambt moeten worden onderzocht. Zij bekrachtigen de waarde van het verplichte celibaat voor priesters als een gave van God aan de kerk. Een wetenschappelijk aangetoond verband tussen pedofilie en het celibaat zou er niet zijn.