Slaande ruzie binnen Lijst Pim Fortuyn

Het is bonje bij de Lijst Fortuyn. Het bestuur van de nieuwe partij heeft twee kandidaat-Kamerleden de toegang tot het partijkantoor ontzegd. De twee worden beschuldigd van seksuele intimidatie. Tot 15 mei mogen de nummer dertien en zestien, Cor Eberhard en Hans Smolders niet meer op het hoofdkantoor in Rotterdam komen.

Ze behouden wel hun plaats op de lijst, en komen als de opiniepeilingen het goed voorspellen, ook in de Tweede Kamer. Aanleiding voor de ruzie is een vertrouwelijke brief die Irena Pantelic (Miss Nederland 2001 en nummer 44) en Antonia Viljac aan het bestuur van de partij stuurden. Ze beschuldigen Smolders, die de dagelijkse leiding over het kantoor had, van 'seksistische avances'. Toen ze daar niet op in gingen, zou Smolders Viljac van de kandidatenlijst hebben geschrapt en Pantelic op een onverkiesbare plaats hebben gezet. Smolders ontkent en noemde het een "raar verhaal." Wel geeft hij toe dat hij niet meer op het hoofdkantoor mag komen. De nummer zestien zegt nog wel incidenteel chauffeur te zijn van Fortuyn.

Bedreiging
Antonia Viljac en Irena Pantelic werkten als vrijwilliger op het kantoor waar Smolders de leiding had. Viljac beschuldigt Smolders in het NRC bovendien van een dreigement. "Hij belde mij op 26 maart om twee uur 's nachts en zei met zijn Tilburgse tongval: 'Er gaat dit weekend een ongeluk gebeuren. Ik heb het geregeld. Het is goed met je, flapdrol'. Er is mij dat weekend niets overkomen, ik ben alleen van de lijst gehaald."

Kandidatenlijst gewijzigd
Op eerste Paasdag veranderde Smolders de kandidatenlijst met instemming van een bestuurslid. Anonieme functionarissen uit de partijtop zeggen getuige hiervan te zijn geweest. Politieman Kievits, die vorige maand in opspraak raakte wegens mishandeling van een dorpsgenoot, werd bij die gelegenheid van de lijst verwijderd. Een kantoormedewerker: "Toen hoorde ik Smolders zeggen: 'Dan kunnen we Antonia ook meteen van de lijst halen'. Ik zei: Maak het nou, een Kamerlidmaatschap is geen uitnodiging voor een feestje'." Dit leidde tot discussie en de partijleiding verzocht Smolders twee weken weg te blijven.

Toen Smolders de volgende dag weer verscheen, zou Smolders hebben gevochten met Eberhard, die zich achter Pantelic en Viljac opstelde.

De vier zijn sindsdien niet meer op het hoofdkwartier verschenen. LPF-Bestuurslid Langendam zegt dat hij de lijst wat moest 'resettlen en reshuffelen'. "Ik had betere kandidaten, laten we het daar op houden," verklaard hij tegen het NRC. De partijwoordvoerder van Lijst Fortuyn Herben noemt de beschuldigingen "totale onzin".

Met dank aan Vicky, Grijns en Anakin77 voor de tip.