Instructies voor atoombom openbaar

Het Britse ministerie van Defensie heeft instructies voor het maken van een atoombom openbaar gemaakt. Er zijn ook documenten vrijgegeven waarin staat beschreven hoe zo'n bom het land in gesmokkeld zou kunnen worden.

De papieren zijn gestuurd naar het Britse Rijksarchief, waar iedereen ze kan inzien. Brian Burnell, een gepensioneerde ingenieur die werkte aan het Britse atoomwapensprogramma, zegt dat de gedetailleerde instructies een terrorist in staat stellen met gemak een atoombom te maken. De geheimhouding van de documenten had volgens hem nooit mogen worden opgeheven.

De documenten gaan over de productie van de Blauwe Donau, de eerste Britse atoombom die eind jaren veertig en begin jaren vijftig is gemaakt.

Onderzoekers van de Amerikaanse Standford Universiteit meldden vorige maand dat ze een databank hadden opgezet over gestolen en zoekgeraakt nucleair materiaal. Hun onderzoek toonde aan dat in de afgelopen tien jaar zeker veertig kilo plutonium en uranium dat voor wapens kan worden gebruikt, was gestolen uit slecht bewaakte instellingen in de voormalige Sovjetunie. Het meeste, maar niet al het nucleaire materiaal is teruggevonden.