Smalste huis van Nederland in Utrecht

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden: `

In Utrecht komt het smalste huis van Nederland: 1,80 meter breed. Architect ir. Robert Winkel ziet mogelijkheden voor de realisatie van een moderne woning van 65 vierkante meter in een huidige 1,80 meter brede fietsenstalling op de Utrechtse Oudegracht 387. Dat vergt wel een inventieve omgang met de regels van het Bouwbesluit. De gemeente Utrecht is bereid een uitzondering te maken ten aanzien van de vereiste omvang van de kamers. Volgens het Bouwbesluit is een ruimte minimaal 3,50 bij 3,50 meter.

Het wordt een een woning met een diepte van 13 meter en een hoogte van 11 meter. Vanaf de voordeur voert een gang naar een ontsluiting midden in het pand. Hiervandaan voeren trappen omhoog waarlangs alle functies zijn geordend. De trappen bieden lange zichtlijnen die reiken tot aan het glazen dak.

Of Oudegracht 387 met 1,80 meter echt het smalste huis van Nederland wordt, staat overigens niet vast. Een aantal smalste panden langs Amsterdamse grachten vallen in ieder geval af: ze blijken bij nader inzien achteringang van een ander pand of ze lopen achter het huis ernaast door. Het smalste bekende winkelpand (1,85 meter) aan de Singel in Amsterdam loopt naar achteren breder uit en heeft daar een gevel van 5 meter.