Aantal Dutchbatters pleegde zelfmoord

Een aantal Nederlandse militairen die bij de val van de Bosnische enclave Srebrenica aanwezig is geweest, heeft ernstige psychische gevolgen van de Dutchbat-missie. Volgens voorzitter Van der Linden militairenvakbond ACOM, hebben zeker drie van hen zelfmoord gepleegd. Mogelijk zijn er nog vijf anderen die suïcide pleegden.

Hij zegt verder dat twintig tot veertig van de 450 Dutchbatters lijden aan het posttraumatisch stress-syndroom. Dat komt ook onder meer door de betrokkenheid van de militairen bij gevechtssituaties. De militairen-vakbond AFMP bevestigt dat er veel veteranen met problemen zijn, maar wil zich niet uitlaten over de aantallen.

De vakbonden vinden dat het kabinet en het ministerie van Defensie veel te weinig hebben gedaan voor de Nederlandse Dutchbatters.

Aanstaande woensdag presenteert het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD het rapport over de val van Srebrenica in 1995. Ongeveer 7000 moslimmannen werden toen afgevoerd en vermoedelijk vermoord, ondanks de aanwezigheid van de Nederlandse VN-militairen.