ChristenUnie verdacht van verkiezings fraude

KomMaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de gemeente Oudenwater wordt de plaatselijke afdeling van de ChristenUnie ervan verdacht stemmen te hebben geronseld voor de jongste gemeenteraadsverkiezingen.

Stemmen ronselen is verkiezingsfraude, en daarom heeft burgemeester Ruigrok van Oudewater aangifte gedaan bij de politie. Uiteindelijk zal de officier van justitie moeten beoordelen of er voldoende aanleiding is voor een strafrechterlijk onderzoek.

De ChristenUnie heeft in Oudewater met één stem verschil een zetel gewonnen op de VVD en heeft nu twee zetels. Dit was voor veel kiezers, die hun machtiging hebben afgegeven aan lijsttrekker J. den Butter van de ChristenUnie, aanleiding te klagen bij diverse raadsleden. De dag na de verkiezingen hebben CDA en de lokale partij De Onafhankelijken deze klachten bij de burgemeester neergelegd.

De VVD schrijft in een brief: "Wij hebben aanwijzingen dat er stemkaarten bij kiezers zijn verzameld die als machtiging door de betreffende kiezer, over partijgenoten van de ChristenUnie zijn verdeeld en waarmee op verschillende stembureau's stemmen zijn uitgebracht." Volgens de VVD verschenen aanhangers van de ChristenUnie soms met vijf machtigingen op het stembureau.

Verboden

Volgens de kieswet is het verboden stelselmatig personen te benaderen en hen ertoe te zetten een volmacht af te geven. De straf hierop is één maand cel of een geldboete.

Lijsttrekker Den Butter verwerpt alle aantijgingen.