Schedelmuur in Cambodja ontmanteld

Ze vormden meer dan twintig jaar lang een bizarre herinnering aan het schrikbewind van de Rode Khmer. Driehonderd schedels die de plattegrond van Cambodja vormde. Maar zondag werd de kaart in een genocidemusuem in de hoofdstad Phnom Penh ontmanteld.

De plattegrond van twaalf vierkante meter hing sinds 1979 aan de muur in het Tuol Sleng museum. De twee belangrijkste rivieren waren met bloedrode verf aangegeven. De kaart vormde voor de bezoekers van het museum een harde confrontatie met de massale moordpartijen van de Rode Khmer, die tijdens hun bewind (1975-1979) naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen om het leven heeft gebracht.

Met ijzerdraad waren de schedels aan elkaar verbonden. Tijdens een speciale plechtigheid werd de kaart zondag ontmanteld. Boeddhistische monniken baden voor de slachtoffers die samen de plattegrond van Cambodja vormden. Een voor een werden de schedels van de muur gehaald en in een kist gelegd, waar ze zullen worden bewaard.

De schedels waren niet meer zo stevig aldus de directeur van het museum. Bovendien riepen ze het ergste op bij de bezoekers van het museum. Men hoopt dat het toerisme naar Cambodja een stimulans krijgt nu de schedels weg zijn.