Code om DVD's te kraken mag online

Een rechter in Californië heeft in hoger beroep een uitspraak gedaan die grote gevolgen kan hebben. De rechter verwierp de uitspraak van een lagere rechter die het publiceren van de broncode van DeCSS verbood.

DeCSS is een programma waarmee de beveiliging van dvd's kan worden gekraakt. Van oorsprong is DeCSS ontwikkeld om dvd's te kunnen afspelen op een Linux-computer, maar via de code is het mogelijk om de inhoud van DVD's te kopiëren. De Amerikaan Andrew Bunner plaatste de code op zijn website, maar moest de informatie op last van de rechter verwijderen.

In hoger beroep is hij afgelopen donderdag door de rechter in het gelijk gesteld. De rechter oordeelde dat 'het bedrijfsgeheim' van de DVD Copy Control Association (DVD CCA) die de beveiliging CSS heeft ontwikkeld, niet opweegt tegen het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting. Bunner vond de DeCSS informatie op internet en stond daarmee volgens de rechter in zijn recht om de informatie door te geven aan anderen.

De advocaat van de Electronic Frontier Foundation die Bunner bijstond, is blij met de uitspraak. "De rechter heeft geoordeeld dat bedrijfsgeheimen alleen gelden voor mensen die erbij gebaat zijn het een geheim te houden. Een buitenstaander die de informatie aantreft in het publieke domein kan niet tegengehouden worden deze informatie te reproduceren.