Politie is slecht te bereiken

De invoering van het landelijk telefoonnummer voor de politie, 0900-8844, heeft tot chaos geleid. Het draaien van dit telefoonnummer voor `geen haast, wel politie' komt te vaak neer op een reeks doorschakelingen zonder juiste eindbestemming.

Dit bleek uit een groot onderzoek in opdracht van minister De Vries (Binnenlandse Zaken). Hij heeft een nietsontziend rapport gestuurd aan de korpschefs van de politie, met het dringende verzoek om een snelle oplossing. Volgende week krijgt ook de Tweede Kamer het rapport.

Het nieuwe nummer - waarvoor moet worden betaald - is een jaar in gebruik. Uit het onderzoek blijkt dat de centrales de stroom telefoontjes niet aankunnen. Het aantal bellers stijgt bovendien nog steeds. Sinds mei werken de oude nummers van de politiebureaus niet meer. Bij de laatste meting, eind van de zomer, bleef in delen van het land al meer dan eenderde van de telefoontjes onbeantwoord.

Niet alleen is er een fors capaciteitsprobleem, maar ook verbinden de centrales vaak verkeerd door. Dit komt onder meer doordat bellers bij overbelasting automatisch worden doorgeschakeld naar een centrale in een andere regio, die vaak de gevraagde balie niet weet te vinden.