Sancties tegen India en Pakistan beëindigd

De Amerikaanse president Bush heeft de economische sancties tegen India en Pakistan opgeheven. Dit heeft het Witte Huis zaterdag bekendgemaakt. In een verklaring aan minister van Buitenlandse Zaken Powell schrijft Bush dat de sancties tegen beide landen "niet in het belang zijn van de nationale veiligheid van de VS''. Aangenomen wordt dat het Congres met het besluit van Bush instemt.

De Amerikaanse maatregelen hangen samen met de jacht op de Saudische terrorist Osama bin Laden die er van verdacht wordt achter de aanslagen in de VS te zitten. Washington heeft de steun van Pakistan en in mindere mate India nodig om Bin Laden te vinden in Afghanistan en het Taliban-bewind te kunnen aanpakken dat hem en zijn netwerk onderdak biedt.

De sancties tegen Pakistan werden in 1990 opgelegd in verband met het Pakistaanse kernwapenprogramma. In 1998 verscherpten de VS de strafmaatregelen toen Pakistan kort na elkaar 6 kernproeven deed, in antwoord op soortgelijke proeven door aartsvijand India. Ook India werd na de kernproeven in 1998 getroffen door Amerikaanse sancties.

Militaire coup
De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Sattar verwelkomde het besluit, maar wees er op dat het besluit van Bush geen melding maakt van de sancties die Washington afkondigde in 1999 na de militaire coup die de huidige president Mussharraf aan de macht bracht.

Ook India liet zich in voorzichtig positieve bewoordingen uit, maar benadrukte "eerst alle details te willen bestuderen voordat we een uitgebreidere reactie kunnen geven''.

Afgelegen vliegvelden
De Pakistaanse regering heeft 3 afgelegen vliegvelden ter beschikking gesteld aan de Verenigde Staten. De luchthavens kunnen worden gebruikt bij aanvallen op Afghanistan, hebben zegslieden van het ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt. De vliegvelden liggen in de provincies Baluchistan, Northwest Frontier Province en in Punjab in het zuiden van Pakistan, zo meldde het persbureau Kyodo zaterdag.
Tot nu toe hebben de VS Pakistan nog niet gevraagd luchthavens ter beschikking te stellen. Islamabad is niet van plan de veiligheid op de vliegvelden voor zijn rekening te nemen, aldus de zegslieden.