Heerenveen vernedert PSV

PSV dacht na de overwinning woensdag op Galatasaray het lek boven te hebben. SC Heerenveen liet in het Abe Lenstra stadion echter zien dat de Eindhovenaren nog steeds geen schim zijn van de ploeg die vorig seizoen de Nederlandse competitie domineerde.

Erik Gerets liet PSV in vrijwel dezelfde samenstelling aantreden tegen SC Heerenveen als woensdag tegen Galatasaray. Jürgen Colin moest wijken voor Yuri Nikiforov, Ivica Kralj verving Ronald Waterreus. Foppe de Haan kon vanwege een hamstringblessure geen beroep doen op Anthony Lurling.

Na het Friese volkslied startte Heerenveen voortvarend. Aan de openingstreffer ging een aantal goede kansen vooraf. Marcus Allbäck wist als eerste het net te vinden. Na een combinatie door het hart van de Eindhovense defensie bracht Jeffrey Talan de Zweedse spits in stelling. Allbäck aarzelde niet en verschalkte Kralj met een geplaatst schot: 1-0.

In de 26ste minuut volgde de tweede Friese goal. Uit een vrije trap van Mika Nurmela mocht Romano Denneboom ongehinderd de 2-0 inkoppen. De voorsprong was in overeenstemming met de verhoudingen op het veld. Heerenveen speelde fris en verzorgd, PSV slordig en ongeïnspireerd.

PSV kwam echter onverwacht weer terug in de wedstrijd. Voorafgaand aan het doelpunt van Dennis Rommedahl kreeg Heerenveen de bal er in een scrimmiage voor het PSV-doel niet in. In de uitbraak die volgde passeerde Rommedahl de te snel uitgekomen Hans Vonk met een simpel balletje.

Na rust herpakte PSV zich enigszins. De wedstrijd was dan ook veel meer in evenwicht dan voor de pauze. Heerenveen vergrootte een kwartier na rust de voorsprong echter weer. Daniel Jensen zag zijn schot via het been van de voor Ernst Faber ingevallen Colin zo van richting veranderd worden dat Kralj kansloos was.

Natuurlijk greep Gerets in door Jan Vennegoor of Hesselink in te brengen. Veel effect had het niet. Heerenveen sloeg namelijk binnen twee minuten opnieuw toe. Deze keer was Allbäck vanaf rechts de aangever en was Nurmela in de spits koppend de afmaker: 4-1. De laatste twintig minuten bleek PSV niet meer in staat het Heerenveen nog lastig te maken.

Naast de nieuwe mentale tik heeft PSV door de nederlaag na zes wedstrijden al elf verliespunten opgelopen. En ook al is de competitie nog lang, de achterstand mag in de komende duels niet verder meer oplopen. Heerenveen won verdiend en sluit met de winst weer aan bij de subtop in de Eredivisie.