Oproep tot verdraagzaamheid door 60 org.

Bijna zestig maatschappelijke hulporganisaties roepen vandaag in een advertentie in de landelijke dagbladen op tot verdraagzaamheid. Volgens de organisaties dreigt er na de aanslagen op de Verenigde Staten een geweldspiraal en discriminatie.

Organisaties als Novib, Kerken in Aktie, Amnesty International, Foster Parents Plan Nederland, Milieudefensie, Rode Kruis Nederland en Unicef, hebben grote zorgen dat de wereld straks verdeeld wordt in twee kampen. ,,We willen voorkomen dat de huidige crisis leidt tot verdere stigmatisering, hokjesgeest en verdeeldheid'', reageert een woordvoerder van Novib, die spreekt namens alle deelnemende bewegingen. ,,Terrorisme moet bestreden worden, maar niet ten koste van onschuldige en kwestbare mensen.''

Volgens de maatschappelijke hulpinstellingen legt het drama van 11 september een zware hypotheek op de samenwerkingsverbanden die een rechtvaardiger en vredelievende wereld dichterbij brengen. Daarom doen ze een oproep aan iedereen om mee te denken over actievormen, initiatieven en andere voorstellen die verdraagzaamheid en rechtvaardigheid dichterbij brengen. ,,Wij hebben zelf ook niet alle wijsheid in pacht'', aldus de woordvoerder.

Verklaring

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft vrijdag een verklaring uitgegeven waarin het protesteert tegen discriminatie van moslims en geweld tegen moskeeën in Nederland. ,,Hoe groot onze verbijstering en woede over de onbegrijpelijke terreurdaden in New York en Washington ook zijn, het is volstrekt verkeerd dit af te reageren op Nederlandse moslims en anderen, die part noch deel aan deze terreurdaden hebben'', aldus het comité.

Bij de verklaring hebben zich inmiddels verschillende organisaties aangesloten. Daaronder zijn de Anne Frank Stichting, het Centraal Joods Overleg, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, instituut voor multiculturele ontwikkeling FORUM, de Landelijke Sinti Organisatie en de Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten.