Menselijk erfgoed in dierencel geplaatst

Chinese gentechnici hebben volgens een bericht dinsdag in de Duitse krant Frankfurter Rundschau voor het eerst menselijk erfgoed in een eicel van een konijn geplant.

Profesoor Chen Xigu van de medische universiteit Zhongshan in Kanton zou het experiment hebben bevestigd. De onderzoekers plaatsten, aldus het bericht, de kern van een huidcel van een zevenjarige jongen in de "ont-kernde" eicel van een konijn. Een van de bij de experimenten betrokken wetenschappers zei dat de techniek sinds januari meer dan honderd maal met succes is toegepast. Enkele cellen hebben zich in het zogenaamde Morula-stadium voort ontwikkeld: daar zijn minstens 16 celdelingen voor nodig. De overeenstemming met de erfelijke eigenschappen van de jongen zou 99,999 procent bedragen. Uit die cellen zouden menselijke embryo's voor de behandeling van ziektes kunnen worden gewonnen.

Enkele jaren geleden reeds slaagden Amerikaanse onderzoekers er in, uit eicellen van een koe en de huid van een volwassen mens nieuwe embryocellen te genereren. Doel daarvan was/is het uit de cellen ontwikkelen van geschikte organen voor transplantaties.