'Nieuwe migrantenpolitiek Vlaams Blok facade'

Het verwerpen van het zeventig-puntenplan voor migranten door het extreem-rechtse Vlaams Blok in België is slechts een ,,facade''. Dat stelt voorzitter De Gucht van de Vlaamse liberalen (VLD), de grootste Belgische regeringspartij. De Gucht ziet in een nog te presenteren nieuwe Blok-politiek ten aanzien van migranten geen enkele reden ooit met extreem-rechts te praten over regeringsdeelname.

immigratiestop en uitoefening islam verbieden

Het Vlaams Blok kondigde vorige week aan het zeventig-puntenplan uit 1992, dat onder meer uitgaat van gedwongen terugkeer van migranten, te zullen afzweren. Later deze maand volgt een nieuw plan dat het Vlaams Blok acceptabel moet maken voor aarzelende rechtse kiezers. Vorig jaar paste de partij het zeventig-puntenplan al lichtjes aan.

Volgens Blok-voorman Dewinter gaat het plan wel uit van een immigratiestop en gedwongen aanpassing aan de Belgische of Vlaamse cultuur voor leden van de derde of vierde generatie migranten uit Noord-Afrika. Uitoefening van godsdiensten als de islam zou in België niet mogelijk moeten zijn. Verder zal het Blok een specifieke politiek voorstellen voor migranten uit Oost-Europa.

Geen inhoudelijke verandering

De Gucht spreekt van een ,,nieuwe Hollywood-film'' die het Blok aan het monteren is. ,,Inhoudelijk zal er niets veranderen'', aldus de liberale leider zondag in een uur durend televisiedebat met Dewinter. Het was overigens voor het eerst dat Dewinter op een Vlaamse televisiezender zoveel tijd kreeg om zijn standpunten uiteen te zetten. De liberale partijvoorzitter was als enige politicus bereid het debat met Dewinter aan te gaan ,,om het Blok te ontmaskeren''.

Volgens De Gucht houdt de Blok-leiding er op de achtergrond veel scherpere en racistische standpunten op na. ,,Daarmee bedriegt u feitelijk de 600.000 kiezers of ruim 15 procent van de Vlamingen die op u hebben gestemd. Ik ontken niet dat er problemen zijn ten aanzien van migranten, maar uw visie ten aanzien daarvan blijft verwerpelijk.'' Hij noemde de Blok-politici ,,mestkevers'' en Dewinter is volgens hem de ,,oppermestkever''.

'Holocaust-ontkenners'

De Gucht wees er zondag op dat de partijleiding voor een groot deel bestaat uit negationisten, die de joodse holocaust ontkennen. Voormalig ondervoorzitter van het Vlaams Blok Raes moest aftreden nadat hij in het televisieprogramma Netwerk de holocaust had geminimaliseerd. Raes is echter nog steeds lid van de partijraad van het Vlaams Blok, die over het nieuwe vreemdelingenprogramma moet oordelen.

Dewinter is volgens De Gucht een ,,goed acteur'' die de fellere standpunten van het Vlaams Blok ten aanzien van migranten goed kan verhullen. Dewinter repliceerde door te zeggen dat ,,Ronald Reagan ook een goed acteur was, die president van de Verenigde Staten werd''. ,,Als ik u was zou ik maar op uw tellen passen.''

Dewinter betuigde verder dat de volgens hem overwegend rechtse liberale kiezers de paars-groene regering-Verhofstadt eigenlijk niet zien zitten. ,,U bent de gevangene van groen en links, terwijl de meeste kiezers een rechts beleid willen. Dat gaat u nog opbreken.''