'Operatie euro' van start

De grootste geldwisseloperatie aller tijden is begonnen. In Duitsland en België reden zaterdag de eerste transporten van eurobankbiljetten en -munten naar de grote banken. In ons land beginnen de geldauto's met euro's maandag met rijden.
Slechts een minuut duurde het historische moment, zaterdagmorgen in de Duitse stad Dortmund. De zware deuren van de geldopslag gingen open, een witte geldwagen reed, begeleid door een gepantserd voertuig, naar buiten. De vracht was speciaal: euro's. In totaal zes van zulke auto's gingen zaterdag op weg. Ze vervoerden euromunten in grote houten kisten. Voor het eerst worden er euro's naar de bank gebracht.

Ook in België reden de eerste geldwagens met euromunten en -biljetten uit. Vanuit Brussel gingen ze naar enkele grote geldinstanties.

Het is het begin van de enorme logistieke operatie die in alle landen waar de euro wordt ingevoerd de komende maanden zal plaats vinden. Pas vanaf 1 januari 2002 mag de euro in omloop zijn. Dat het geld toch al wordt vervoerd is een concessie aan de grote banken en grootwinkelbedrijven. Ze willen straks op 'E-day' over voldoende geld beschikken.

In Nederland beginnen de transporten van eurobankbiljetten maandag, bij drukkerij Joh. Enschede. De eerste transporten van euromunten gaan dinsdag op weg vanuit het speciale opslag- en distributiecentrum van De Nederlandsche Bank in Lelystad.

Cijfers
De Nederlandse Bank moet in totaal 2,8 miljard euromunten en 360 miljoen eurobiljetten in omloop brengen. Over heel Europa moeten er 15 miljard eurobankbiljetten en 50 miljard euromunten worden verspreid.