Duitsland is met 1-5 vernederd door Engeland

Engeland heeft in München de Duitse voetbalploeg totaal vernederd met 5-1. De Engelsen hebben Duitsland daardoor ingehaald in de race om directe plaatsing voor het WK van volgend jaar.

Door de nederlaag loopt Duitsland wellicht de eerste plaats in de poule mis. De ploeg moet zijn WK-ticket dan in een play-off tegen een andere nummer 2 verdienen. Voor Engeland is de werderopstanding onder de nieuwe coach Sven Göran Eriksson nagenoeg compleet. Het team leek vorig jaar het WK mis te gaan lopen, maar kan aanstaande woensdag met een thuisoverwinning op Albanië de leiding nemen in de poule.

Historische zege
Het betekende voor Duitsland de 2e thuisnederlaag ooit tijdens een WK-kwalificatie. De ploeg verloor 16 jaar geleden voor het laatst, toen Portugal te sterk was. Engeland bereikte de historische zege mede dankzij 3 treffers van een bescheiden Michael Owen. "Een uitwedstrijd tegen een Europees team met 5-1 winnen, dat is ongelooflijk", jubelde hij. "Maar dat komt niet alleen dankzij mijn doelpunten. Denk maar bijvoorbeeld aan de belangrijke redding van Seaman bij 1-1. Had Duitsland toen gescoord, dan hadden we een heel andere wedstrijd gezien."

Bondscoach Eriksson leek zich zelfs een beetje te schamen voor de 'strafexpeditie' van zijn spelers: "Misschien was 5-1 iets te veel van het goede. Zo groot was het verschil ook weer niet."

Onoplettendheid
De ploeg van bondscoach Rudi Völler begon goed aan het duel. Al na 6 minuten profiteerde Carsten Jancker van een onoplettendheid in de Engelse defensie, waardoor de spits van Bayern München eenvoudig doel trof, 1-0. Lang hadden de Engelsen echter niet nodig om van de schrik te bekomen. Amper 6 minuten later toonde 'wonderkind' Michael Owen zijn kwaliteiten door de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen.

Diep in de extra tijd van de eerste helft kwamen de Engelsen op voorsprong door een treffer van Steven Gerrard. De middenvelder van Liverpool schoot vanaf 22 meter snoeihard raak, 1-2. De tweede helft was nauwelijks begonnen of - weer - Owen rondde een mooie Engelse combinatie met Beckham en Ferdinand af, 1-3. De Britten genoten van een onverwachte vrijheid en strooiden met twee doelpunten (Owen en Heskey) nog wat zout in de Duitse wonden.