Actie tegen 'besmettelijke ziekte' racisme

De vroegere Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft de deelnemers aan de conferentie van de Verenigde Naties over racisme opgeroepen de "besmettelijke ziekte" van het racisme met wortel en tak uit te roeien. "Racisme is een aandoening van de geest en de ziel", stelde hij vast.

Mandela is door zijn behandeling voor prostaatkanker niet in staat de conferentie in Durban bij te wonen. Hij richtte zich daarom via een dinsdag opgenomen video tot de afgevaardigden. Volgens hem doodt racisme veel meer mensen dan welke ziekte ook. "Ze ontmenselijkt iedereen die ze besmet. De tragedie is dat genezing binnen ons bereik ligt, maar dat die toch niet is gelukt. Om racisme te overwinnen moeten wij een alles omvattende en holistische behandeling ontwikkelen", aldus de vroegere Zuid-Afrikaanse president.

Mandela zat wegens zijn verzet tegen het apartheidsbewind in Zuid-Afrika 27 jaar vast. Zijn grote prestige en charisma en zijn onverzettelijk streven naar verzoening met de blanke heersers die hem gevangen namen, maakten de weg vrij voor de overgang van een politiek systeem dat op rassenscheiding was gebaseerd naar een samenleving waarin ieder mens gelijkwaardig is. Mandela zei trots te zijn op de ontwikkeling die Zuid-Afrika sinds de afschaffing van de apartheid heeft doorgemaakt.