VN-conferentie tegen racisme geopend

In de Zuid-Afrikaanse stad Durban is vrijdag de conferentie tegen racisme van de Verenigde Naties begonnen. De voorbereidingen van de bijeenkomst stonden in het teken van het conflict in het Midden-Oosten de voormalige slavenhandel.

Het congres in Durban werd geopend door de Zuid-Afrikaanse president Mbeki. "Het werd tijd dat we hier nu vergaderen, omdat we nu erkennen dat veel mensen in onze wereld vernederd worden omdat ze niet wit zijn'', zei Mbeki. "Hun cultuur en tradities worden veracht als wild en primitief.'' Mbeki noemde het feit dat zoveel zwarten in armoede leven een gevolg van kolonialisme en slavernij.

Israël heet hangijzer
De deelnemende landen kregen al voor de conferentie flinke ruzie over bepalingen in het ontwerp-akkoord. De Palestijnen lobbyden ijverig voor een veroordeling van Israël, omdat zij stellen door dat land te worden gediscrimineerd. Uit protest tegen de anti-Israëlische houding is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell thuis gebleven.

Al eerder buitelden de deelnemers over elkaar heen toen de slavenhandel van de Westerse landen in de afgelopen eeuwen ter sprake kwam. Een aantal landen vindt dat de nabestaanden van de slaven recht hebben op een schadevergoeding, maar het Westen wil hier niets van weten.

Geen compensatie
Minister van Boxtel van Integratiebeleid, die zelf op de conferentie aanwezig is, onderstreepte donderdag dat Nederland geen geld zal uitkeren. Dit zou integratie in de weg staan, vindt het kabinet. In Durban wordt zondag over herstelbetalingen wegens slavernij gesproken.