9 jarige naar Hilversums Gymnasium

Een hoogbegaafd jongetje van slechts negen jaar oud is deze week begonnen in de eerste klas van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum. Volgens rector Wim van den Berg had de basisschool het kind al niets meer te bieden.

Op het Gemeentelijk Gymnasium in de omroepstad zitten meer hoogbegaafde kinderen. Van den Berg schat hun aantal op zo'n 30 procent. Veel van deze kinderen sloegen in het lager onderwijs al klassen over. Leerlingen van elf en tien jaar oud zijn daarom geen uitzondering op het gymnasium aan de Vaartweg. Een negenjarige kwam echter nog niet voor.

"Uit testen bleek dat deze jongen aan middelbaar onderwijs toe is. We denken dat hij het ook emotioneel en sociaal aankan. De tijd moet dat echter leren. Vast staat wel dat hoogbegaafde kinderen voortdurend nieuwe uitdagingen moet worden geboden, want anders vallen ze helemaal stil", aldus de rector. Over de achtergronden van de wonderleerling wil Van den Berg niets kwijt. Dat is mede op dringend verzoek van de ouders. Als alles loopt zoals verwacht, kan het kind op zijn vijftiende naar de universiteit.