Ierland vreest 'superieur' Oranje

Voetbalminnend Ierland wacht bibberend als een rietje af wat morgenmiddag komen gaat in de allesbeslissende wedstrijd van haar 'Green Army' tegen het almachtig geachte Oranje. Spelers van het Ierse team geven ruiterlijk toe dat ze de onlangs door Oranje overtuigend gewonnen wedstrijd tegen de Engelsen niet hebben gezien.

"Wij speelden zelf tegen Kroatië op dat moment. Mijn vrienden zeiden dat het beter was om de opgenomen video niet te bekijken. Ik denk dat Oranje briljant was", aldus verdediger Richard Dunne in de Britse krant Daily Mail.

De voor beide teams cruciale wedstrijd is in Dublin het gesprek van de dag. De sympathieke Ieren houden hun hart vast voor de ontmoeting, die volgens de weersvoorspellingen in de regen zal worden gespeeld. Grootste punt van zorg vormt het spitsenkoppel Van Nistelrooy-Kluivert, dat volgens de Ieren schier onverdedigbaar is.

Zout
De Franse bondscoach Roger Lemerre strooide gisteren onbedoeld zout in de wonde met een averechts uitgepakte poging om de eilanders een hart onder de riem te steken. "Ik hoop dat de jonge ploeg van coach MacCarthy wint", zo liet hij weten op vragen van de Ierse media.

Even veerde het land op. Totdat duidelijk werd waarom Lemerre de Ieren alle geluk gunt: "Ik vrees het ergste voor de kansen van het Franse team als de Nederlanders de eindronde halen. Ze zijn op grote toernooien nu al driemaal op rij op het laatste moment via penalty's uitgeschakeld en zinnen op wraak."

De Ierse kranten komen superlatieven tekort om de kwaliteiten van de 'Dutchies' te beschrijven. Hoewel het eigen team al veertien wedstrijden op rij ongeslagen is, richt alle aandacht zich op de Oranje-vedetten. "De Nederlandse spelers combineren als geen ander een surplus aan techniek aan een goede teamgeest", aldus de Irish Independent.

De Irish Examiner spreekt van "een superieur Nederlands team, met excellente technische mogelijkheden". De Daily Mail schrijft dat verdediger Richard Dunne het moet opnemen tegen zijn Manchester United-ploeggenoot Van Nistelrooy, door de krant aangeduid als "zijn buurman uit de hel".

De meeste Oranje-supporters worden in de loop van vandaag en morgenochtend in Dublin verwacht. De Ierse politie laat weten hun komst met veel vertrouwen tegemoet te zien. "We zijn absoluut niet bang voor rellen, de verhoudingen tussen Ieren en Nederlanders zijn altijd uitstekend geweest."