Noorwegen: kritiek op Australisch asielbeleid

De Noorse regering is slecht te spreken over de manier waarop Australië omgaat met de asielzoekers op een vrachtschip voor de Australische kust. Het Noorse schip heeft ruim 400 mensen aan boord, voor het grootste deel Afghaanse vluchtelingen.

De Afghanen waren door het vrachtschip opgepikt, nadat hun eigen boot was gezonken. Daarna kaapten ze de vrachtvaarder en dwongen de kapitein naar Australië te varen. Ze hoopten daar asiel te krijgen. Maar de Australische regering weigert hen toe te laten en vanochtend is de Australische marine aan boord gegaan.

Volgens de Noorse minister van buitenlandse zaken is de weigering in strijd met internationale regels. Hij gaat de kwestie voorleggen aan de VN-vluchtelingenorganisatie en aan het Rode Kruis.

Marine
De Australische marine ging aan boord nadat de boot de territoriale wateren van Australië was binnen gevaren. Australië wil dat het schip direct de regio verlaat. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Australië weigert asielzoekers toegang te verlenen.