Excuses Brinkhorst aan boeren

Minister Brinkhorst van Landbouw heeft dinsdag zijn excuses aangeboden voor uitlatingen in een vraaggesprek met het blad Opzij, dat donderdag verschijnt. Hij verweet daarin sommige boeren tijdens de MKZ-crisis "krokodillentranen" te hebben gehuild. De minister zei voor het NOS-journaal dat hij niet de bedoeling heeft gehad mensen te kwetsen.

VVD en CDA hadden geen goed woord over voor de uitlatingen van Brinkhorst. "Zinloos verbaal geweld" noemde VVD-Kamerlid Oplaat het. En CDA'er Atsma vond dit echt niet kunnen en verlangde dat de bewindsman de boeren zijn excuus zou aanbieden.

Op de vraag of hij nog achter zijn woorden in Opzij staat, zei Brinkhorst dat hij nog steeds achter zijn uitspraak staat dat er fouten zijn gemaakt, ook van zijn kant. Ook staat hij achter de uitspraak dat je mensen niet moet kwetsen.

Voor de NOS-camera legde Brinkhorst uit dat hij tijdens de mond-en klauwzeercrisis "veel ellende" heeft meegemaakt. Ook dingen waaraan hij zich heeft geërgerd. Zoals in Kootwijkerbroek, waar "mijn mensen in elkaar zijn geslagen'. In die plaats kwam het tot rellen toen er vee geruimd moest worden.

Brinkhorst als mens kan heel emotioneel zijn, zo zei hij. Hij verdedigde nogmaals het beleid dat hij in de MKZ-crisis heeft gevoerd. Op dat beleid wil hij afgerekend worden.