A50 afgesloten voor reconstructie moord

Een vluchtstrook van de autosnelweg A50 bij Schaijk (Noord-Brabant) is in de nacht van maandag op dinsdag het toneel geweest van een bijzondere reconstructie van een moordzaak.

De rechtbank, normaal in Den Bosch gehuisvest, begon kort na middernacht in een mobiele unit in de berm van de voor autoverkeer afgesloten snelweg met een formele rechtszitting. Doel van de nachtelijke bijeenkomst was het nabootsen van een moord eind februari op een 40-jarige Nigeriaan uit Nijmegen.

De reconstructie van het misdrijf zou eigenlijk om tien uur maandagavond beginnen, maar het lukte de politie pas tegen twaalven om de gehele snelweg af te sluiten voor verkeer. De rechtbank besloot tot de nabootsing op verzoek van het Openbaar Ministerie. Er bestaan nogal wat vragen over de verklaring van een 45-jarige Nigeriaan, ook uit Nijmegen, die van de moord in het drugsmilieu verdacht wordt.

Om de schouw, zoals de reconstructie in vaktermen heet, zo echt mogelijk te laten lijken, was het nodig dat het ongeveer net zo donker was als op de avond van de moord. Het autoverkeer op de snelweg werd stilgelegd, zodat politiemensen met auto's rondjes konden rijden over de weg. Speciaal daarvoor werden door medewerkers van Rijkswaterstaat op twee plaatsen gaten in de vangrail gemaakt.

Drie rechters, een officier van justitie en de advocaat van de verdachte, keken vanuit hun mobiele unit via monitoren naar de reconstructie die de politie samen met de Nigeriaanse man hield. Tot in detail werd de verklaring van de verdachte nagelopen en werden diens handelingen en die van het slachtoffer nagespeeld. In een touringcar naast de tijdelijke rechtbank bekeken journalisten, politiemensen en medewerkers van het Openbaar Ministerie de verrichtingen.

Rond 4.30 uur was de reconstructie afgerond en werd de A50 weer vrijgegeven voor alle verkeer. Er zijn geen mededelingen gedaan over de resulaten van de schouw.