Speelgoedbom eist een leven

Spanje is maandag opnieuw opgeschrikt door een bomaanslag. De bom, waarschijnlijk verstopt in een stuk speelgoed, explodeerde in een auto in de noordelijke stad San Sebastian. In de auto zaten twee vrouwen en twee kinderen. Eén vrouw kwam om het leven. Haar kleinkind (16 maanden oud) heeft zeer ernstige verwondingen aan de ogen, het andere kind liep lichte verwondingen op.

De Spaanse politie denkt dat de niet al te krachtige bom verborgen zat in een stuk speelgoed. Een woordvoerder verklaarde dat zaterdag twee speelgoedauto's waren achtergelaten in het café van de slachtoffers. Toen niemand zich meldde om het speelgoed op te halen, hebben de eigenaars auto's aan hun kinderen gegeven. Die namen ze mee in de auto, waar de ontploffing volgde.

In San Sebastian wordt gegist naar de mogelijke daders. De meeste aanslagen in Spanje en Baskenland zijn het werk van de Baskische terreurorganisatie ETA, maar zover bekend hebben zij tot nu toe geen bommen verborgen in speelgoed en richten zij hun aanvallen doorgaans niet bewust op vrouwen en kinderen