Vertrek teamarts Plemper

Teamarts Huib Plemper heeft met onmiddellijke ingang al zijn taken bij het Nederlands elftal neergelegd. De chirurg Ronald Staal is tijdelijk toegevoegd aan de medische staf van Oranje. Hij begeleidt de spelers rond de oefeninterland woensdag tegen Engeland en bij de WK-kwalificatieduels op 1 september tegen Ierland en vier dagen later tegen Estland.

Wat precies de reden is van het plotselinge vertrek van Plemper is schimmig. In een korte verklaring meldt de KNVB dat ,,een verschil van inzicht over de uitvoering van enkele taken van de medische begeleiding ten grondslag ligt aan de gezamenlijke beslissing''. Plemper kreeg nationale bekendheid tijdens Euro2000 toen hij tijdens het duel met Tsjechië met naald en draad én een trillende hand een scheurtje onder de wenkbrauw van Jaap Stam hechtte.

Plemper wil, net zo min als de KNVB, iets toevoegen aan de summiere verklaring van de voetbalbond. ,,Misschien doe ik dat later.'' Plemper blijft wel gewoon in dienst van de KNVB. Een terugkeer bij het Nederlands elftal sluit hij niet uit. ,,Dat ligt aan Van Gaal''. Plemper erkent dat tot zijn vertrek is besloten in nauw overleg met Louis van Gaal, maar volgens hem is geen sprake van een diepgaand conflict tussen hem en de bondscoach.

Voor de spelers komt het vertrek van Plemper als een complete verrassing. ,,Ik heb ook geen geluiden opgevangen dat dit zou gebeuren'', zegt aanvoerder Frank de Boer. ,,Volgens mij heeft dit niets te maken met de nandrolonaffaires rond Davids en mezelf. Dat kan niet.''

De medische staf van de KNVB heeft onder vuur gelegen in de nandrolonzaken rond aanvoerder Frank de Boer en vice-aanvoerder Edgar Davids. In eerste instantie wezen zowel Juventus als Barcelona de beschuldigende vinger richting Zeist toen hun topspelers werden betrapt met een te hoge waarde nandrolon in hun urine. Van Gaal kondigde toen meteen aan dat hij nauwkeurig zou onderzoeken in hoeverre het gebruik van voedingssupplementen debet zou kunnen zijn aan de te hoge hoeveelheid nandrolon in de urine van De Boer en Davids. Later bleek, na uitgebreid onderzoek van het RIVM, tot opluchting van de KNVB dat niets mis was met de aan de spelers toegediende preparaten.

Plemper geldt als een arts met progressieve denkbeelden. Zijn voorganger Frits Kessel was terughoudender. Kessel schreef de internationals voor het WK in 1994 in de VS al wel het omstreden voedingssupplement creatine voor. Maar waar Kessel alleen ondersteunende middelen voorschreef als hij de internationals voor een langere periode bijeen had, vindt Plemper dit soort middelen al nuttig als Oranje voor korte tijd bijeen is.

Het is alleszins aannemelijk dat Van Gaal en Plemper qua inzichten botsten omdat de bondscoach met de medische begeleiding van de spelers van het Nederlands elftal geen enkel risico wil nemen. De affaires rond De Boer en Davids liggen hem daarvoor nog te zwaar op de maag.

De medische begeleiding rond het Nederlands elftal leverde vorig jaar ook al problemen op. De fysiotherapeuten Rob Ouderland en Ricardo de Sanders stapten op kort voor de start van Euro2000 na een conflict met de toenmalige bondscoach Frank Rijkaard. Zij verzetten zich tegen de toevoeging van Leo Echteld, vertrouwensman van spelers Kluivert, Davids en Bogarde, aan de medische staf. Ouderland is inmiddels op verzoek van Van Gaal weer teruggekeerd bij Oranje.