Diamantdief hypnotiseert verkoopster

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een criminele hypnotiseur heeft op bijzondere manier een grote diamant ter waarde van 350.000 gulden gestolen bij Coster Diamonds aan de Paulus Potterstraat. "De verkoopster deed dingen die ze normaal niet doet," aldus vice-president Cees Noomen. Het betreft The Princess, een vierkante steen van 5.5 karaat.

Een Arabisch sprekende man van in de dertig, die zich als gefortuneerd zakenman voordeed, wilde maandag graag de duurdere stenen zien. Op de opname van de bewakingsvideo is te zien dat de ervaren verkoopster zich niet meer aan alle veiligheidsmaatregelen hield. Zelf weet ze achteraf niet meer waarom.
Waarschijnlijk heeft de dief vliegensvlug de grote steen bij zich gestoken en de medewerkster op nog onbekende wijze zo beïnvloed dat dit haar is ontgaan.

Noomen: "Onze verkoopster heeft meneer zelfs nog naar de deur begeleid. Pas daarna bleek dat de diamant verdwenen was. Zoiets kan de beste overkomen, maar het is vreselijk." De kans dat The Princess al naar het buitenland is, is groot.

"De diamant is uniek, maar als ze er wat puntjes afslijpen, kunnen ze die zo weer doorverkopen. Dit moet een professional zijn."

Er zijn meerdere gevallen bekend van internationaal opererende bendes, die met hypnosetrucs veiligheidsmaatregelen weten te omzeilen. Keurig uitziende juwelendieven slaan een paar keer toe in een stad en verdwijnen daarna weer. 'Diamantstad' Amsterdam trekt jaarlijks meer dan een miljoen toeristen, die slijperijen bezoeken en voor honderden miljoenen stenen aanschaffen. Alleen al Coster heeft meer dan driehonderdduizend bezoekers per jaar.

Gisteren werd een juwelierszaak op het Rokin iets minder subtiel beroofd. Drie onbekenden bedreigden personeel met een vuurwapen en gingen er met horloges en sieraden vandoor.