Partydrug GHB populair in Zaanstreek

Het gebruik van de partydrug GHB neemt toe in de Zaanstreek. De reden voor dit grote gebruik in de regio ten noorden van Amsterdam in vergelijking met de rest van het land, is dat het er extra agressief wordt verkocht. Dit stelt R. Kerssemakers van de Stichting Jellinek Kliniek in Amsterdam, die zich onder meer bezighoudt met de preventie van druggebruik.

In Europa heeft het verdovende middel al aan dertien of veertien mensen het leven gekost, zei hij. In Nederland bleef het tot nu toe bij een aantal bijna-ongelukken. Kerssemakers stelt dat het gaat om een harddrug, omdat het gebruik ervan volgens hem een onaanvaardbaar risico met zich meebrengt.

Duizeligheid, braken, misselijkheid

Het effect van GHB (gamma hydroxy butarate) lijkt in eerste instantie onschuldig. De gebruiker wordt vrolijk en angsten en remmingen verdwijnen. Het zijn effecten die sterk doen denken aan een alcoholroes. Ook werkt het seksueel stimulerend. Als de dosis te hoog is, heeft GHB een minder aangenaam effect. Duizeligheid, braken, misselijkheid en, bij zeer grote dosis, een onbedwingbare slaap.
De drug sorteert ongeveer twee uur effect, maar kan daarna niet opnieuw worden ingenomen omdat de stof nog in het lichaam circuleert. Met name de comateuze slaap bij een te grote dosis of herhaald gebruik leidde een aantal jaren geleden tot paniek, omdat werd gedacht dat de gebruiker bewusteloos was geraakt. GHB komt voornamelijk via het internet in Nederland terecht, waar het gemakkelijk kan worden besteld.

De drug was eind jaren negentig nog relatief populair in de grote uitgaanssteden, als goedkoop alternatief voor xtc, waarvan de kwaliteit dalende was. GHB kost in 'het circuit' ongeveer een tientje per portie (2 gram).
GHB is in de Randstad inmiddels op z'n retour, met name omdat de prijs van xtc is gedaald en de kwaliteit weer is toegenomen, zo stellen deskundigen van onder meer het Trimbos Instituut in Utrecht.

Jaren 70 hippie drug

Het gevaar van de drug schuilt ook in de onbekendheid. ,,Niemand weet nog welke effecten regelmatig gebruik op het lichaam heeft.'' Oorspronkelijk werd GHB als narcosemiddel gebruikt en het valt nog steeds onder de Wet op de Geneesmiddelen Voorziening. De drug GHB is sinds 1996 bekend bij de Stichting Jellinek Kliniek. ,,Toen werd het verkocht in de smartshops.''

In de jaren zestig en zeventig was GHB al bekend bij druggebruikende hippies en werd het vrijelijk legaal als voedselsupplement verkocht.

Op Koninginnedag van 1996 ging het flink mis in Rotterdam. Een aantal mensen werd na GHB-gebruik naar het ziekenhuis afgevoerd. ,,Vanaf die dag hebben de smartshops het uit de schappen moeten halen.''