Israëlische politie bestormt islamitische heiligdom

De Israëlische politie heeft naar eigen zeggen het islamitische heiligdom Haram ash-Sharif ,,bestormd'' nadat Palestijnse demonstranten stenen hadden gegooid. Bij de daaropvolgende botsingen raakten circa twintig Palestijnen en vijftien agenten gewond.

De politie voerde charges uit voor de al-Aqsa moskee in de oude stad van Oost-Jeruzalem. Het is een van de twee moskeeën die op de voor moslims heilige plek staan. Een aantal Palestijnen gooide stenen naar joden op een lager gelegen plein waar de Klaagmuur staat. Die muur is een overblijfsel van een joodse tempel die bijna 2000 jaar geleden werd verwoest. De joden herdenken deze zondag de verwoestingen van de twee tempels die op de plek stonden totdat de Babyloniërs en later de Romeinen die verwoestten.

Joodse tempel

De door islamieten in de gehele wereld verguisde en door de Israëlische ordebewakers gevreesde eerste steenlegging van een joodse tempel in Oost-Jeruzalem is zondagmorgen vrijwel geruisloos gedaan.

Ongeveer tien leden van de extremistische joodse groepering Getrouwen van de Tempel hadden hun 'eerste steen' op een vrachtauto geladen en reden ermee naar de rand van de oude stad van Jeruzalem. Daar hielden ze een korte plechtigheid en reden weer met de truck en de eerste steen weg. De Getrouwen konden door de afzettingen van de politie niet binnendringen in het islamitische heiligdom Haram ash-Sharif (Grootse of Verheven Heiligdom). Daar staan in de oude stad al eeuwen twee moskeeën.

Volgens de bouwplannen van de 'Getrouwen' moeten die moskeeën plaats maken voor een joodse tempel. Die zou dan staan op de plaats waar eens de Babyloniërs en vervolgens de Romeinen een joodse tempel verwoestten.