Drag-races in Amsterdam aangepakt

De Amsterdamse politie heeft zondag voor de derde keer achter elkaar een einde gemaakt aan illegale auto- en motorraces in het Westelijk Havengebied. Nog voordat de deelnemers konden beginnen, waren de wegen waarop ze racen door de politie afgesloten.
De zogenoemde drag races, waar honderden mensen uit het hele land op afkomen, worden niet meer getolereerd. Volgens inspecteur C. de Rijk gaat de gemeente binnenkort verkeersdrempels aanleggen en borden plaatsen om er een einde aan te maken.

De Rijk noemt het uit de Verenigde Staten overgewaaide fenomeen levensgevaarlijk. Bij de races halen de deelnemers op een korte afstand van een paar honderd meter snelheden van zo'n 200 kilometer per uur. Een jaar geleden raakte een deelnemer zwaargewond toen hij door een hek van een chemiebedrijf ramde.

Races gedoogd

Volgens de deelnemers en omstanders wordt het racen al meer dan tien jaar oogluikend toegestaan. Maar volgens De Rijk is het in Amsterdam een nieuw gebruik dat een jaar geleden de kop opstak en inmiddels is uitgegroeid tot een attractie waar vorige week al driehonderd mensen op afkwamen. ,,Het gebeurt wel al jaren in Nederland. Maar Rotterdam en Enschede hebben daar een eind aan gemaakt'', aldus de inspecteur. Hetzelfde staat nu de racers in de hoofdstad te wachten.

Twee weken geleden kwam de politie een kijkje nemen, omdat fietsers hadden geklaagd over auto's van toeschouwers die op het fietspad stonden. Toen een agent een bon uitschreef kreeg hij een steen tegen zijn hoofd. Daarop werd besloten een eind aan de races te maken. De zondag daarop maakte de politie vrij laat in de middag een eind aan de pret. Omdat de races toen al in volle gang waren en er zo'n driehonderd mensen op de been waren, ontstond een vrij dreigende sfeer. Maar tot gevechten of aanhoudingen kwam het niet.

,,Wij willen ook niet vechten met de politie'', stelt een lid van de oude Amsterdamse kern van drag racers. Hij wijdt het politieoptreden aan jongens uit Rotterdam die rotzooi trappen. ,,Wij hangen zelfs vuilniszakken en afscheidingslinten op om het gebied schoon te houden. Vorige week heb ik zelfs folders uitgedeeld om mensen te waarschuwen en op te roepen zich te gedragen'', aldus een van hen. Ze willen volgende week bij de gemeente aankloppen om een eigen terrein, waarop het wel mag. Als locatie hebben ze het oude Ford-terrein in het havengebied op het oog.