Sociale diensten twijfelen aan nut reïntegratie

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voorzitter Rien Hazebroek van Divosa, de overkoepelende vereniging van sociale diensten, waarschuwt voor te hoge verwachtingen om de komende jaren mensen met een bijstandsuitkering nog aan betaald werk te helpen. 'De bodem van het putje is bereikt', aldus Hazebroek tegenover deze krant.

Vorig jaar daalde het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering met 28.000 tot 335.000. In 1999 bedroeg de afname nog 34.000 en in 1998 40.000. In 1995 zaten er bijna 500.000 mensen in de bijstand. De daling was het sterkst in de grote steden.

Volgens Hazebroek komt de grens in zicht. 'Mensen die het enigszins voor elkaar hadden, zijn al lang aan het werk. Van degenen die nu nog in de bakken van de sociale dienst zitten, is 60% zeer moeilijk bemiddelbaar, de zogeheten fase 4-cliënten. Veel directeuren van sociale diensten vinden dat er een fase 5 zou moeten komen voor mensen die naast hun langdurige werkloosheid bijvoorbeeld een alcoholverslaving hebben of een psychiatrisch probleem.'

Sociale diensten geven volgens Hazebroek momenteel 'vele duizenden guldens per cliënt' uit in een poging om passend werk te zoeken. 'In hoeverre is dat nog acceptabel?', vraagt Hazebroek zich af. 'We moeten ermee leren leven dat we niet iedereen meer aan de bak krijgen.