Veel zwemrecords in Fukuoka

Bij de WK zwemmen in Fukuoka zijn dinsdag opnieuw veel records gesneuveld. De Australiër Ian Thorpe sloopte een wereldrecord op de 800 meter vrije slag. De 17-jarige Hinkelien Schreuder scherpte opnieuw het Nederlands record op de 50 meter rugslag aan.

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps heeft dinsdag de finale van de 200 meter vlinderslag gewonnen met een verbetering van zijn eigen wereldrecord. Phelps zegevierde in 1.54,58 en haalde 34-honderdste seconde van de oude toptijd af.

Thorpe haalde met zijn wereldrecord op de 800 meter zijn derde gouden plak van deze WK binnen. Woensdag treedt hij aan tegen Pieter van den Hoogenband op het koningsnummer, de 200 meter vrije slag. In de halve finales dinsdag was 'VdH' ongenaakbaar. Hij klopte Thorpe met bijna anderhalve seconde.

Ook Inge de Bruijn toonde haar vorm dinsdag. De olympisch kampioene zegevierde in de halve finale van de 100 meter vrije slag in 54,47 seconden. Deze tijd was 0,7 seconde boven haar eigen wereldrecord (53,77). Volgens kenners hoeft De Bruijn woensdag het goud op deze discipline alleen op te komen halen.

50 meter rugslag
Op de 50 meter rugslag ging bij de mannen een Europees record aan flarden. De Duitse zwemkampioen Thomas Rupprath zwom met 25,31 seconden 16 honderdste seconde sneller dan de oude toptijd van zijn landgenoot Stev Theloka (25,47).

Hinkelien Schreuder werd bij de vrouwen op deze discipline zevende, ondanks haar nieuwe Nederlandse record. De 17-jarige zwemster uit Goor kwam in de finale uit op 28,99 seconden, 23 honderdste sneller dan haar vorige record van maandag. De wereldtitel ging naar de Amerikaanse Haley Cope in 28,51.