Zuid-Afrikaanse Dr Death legt verklaring af

Hardcorejunkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Zuid-Afrikaanse arts dr. Wouter Basson, ook wel bekend als 'Dr Dood' en 'de Mengele van Zuid-Afrika', heeft gezegd alle ruimte te hebben gekregen van het apartheidsregime voor zijn praktijken. Basson is aangeklaagd wegens talloze moorden, drugshandel en verduistering van overheidsgelden.

Basson had destijds de leiding over het geheime 'Project Coast', dat chemische en biologische wapens ontwikkelde om het apartheidsregime in stand te houden. Hij zou tweehonderd moorden hebben gepleegd.

Basson, die onschuldig heeft gepleit, stelt dat de toenmalige regering hem onbeperkte middelen gaf om zijn werk te doen. Zo kon hij zoveel geld besteden als hij wilde en kon hij overal heen reizen, zo meldt de BBC dinsdag.

Tijdens het proces, dat 21 maanden geleden begon, kwamen lugubere details naar buiten. Zo waren er plannen om zwarte taxichauffeurs vergiftigd bier te geven en om cholera te verspreiden in een vluchtelingenkamp.

Een getuige vertelde eerder aan de rechtbank dat Basson via enkele van zijn bedrijven de Zuid-Afrikaanse overheid voor miljoenen dollars heeft opgelicht. Het proces neemt naar verwachting nog zeker ruim een jaar in beslag.

Voor het proces is de zaak ook al aan de Waarheidscommissie voorgelegd. Toen vertelden getuigen al over de ontwikkeling van chemische wapens, met als enig doel het doden of steriliseren van het zwarte deel van de bevolking.