Vergadering over afzetting Wahid begonnen

In de Indonesische hoofdstad Jakarta is maandag het Raadgevend Volkscongres (MPR) bijeen gekomen om te beslissen over de afzetting van president Abdurrahman Wahid. Daarmee gaan de afgevaardigden in tegen een decreet van Wahid.

Bij de bijeenkomst is ook vice-president Megawati Soekarnoputri aanwezig. Het MPR zal bijna zeker Wahid afzetten, mogelijk binnen enkele uren. Megawati zal Wahid dan automatisch als president opvolgen. Een woordvoerder van Wahid heeft maandag nog eens herhaald dat de president niet zal aftreden als het MPR hem afzet.

Het geïsoleerde staatshoofd heeft zondagavond het parlement ontbonden en noodtoestand uitgeroepen. Hij heeft de politie opdracht gegeven de speciale sessie van het MPR te verhinderen, maar de chef van de politie in de hoofdstad heeft dat bevel naast zich neergelegd.

De voorzitter van het MPR, Amien Rais, noemde het besluit van Wahid om de noodtoestand uit te roepen "een ernstige schending van de grondwet". Hij zou niet alleen verantwoording moeten afleggen aan het congres maar ook aan het Indonesische volk, zei Rais tijdens de opening.

Intussen heeft het hooggerechtshof bepaald dat het afkondigen van de noodtoestand illegaal is en dat Wahid het MPR niet kan ontbinden. Het nieuws werd door de afgevaardigden van het MPR met een staande ovatie begroet.

Bijna unaniem hebben de afgevaardigden de noodtoestand verworpen. Alle 38 vertegenwoordigende leden van de politie en het leger in het MPR steunden de motie. In totaal stemden 599 van de 601 afgevaardigden tegen het besluit van Wahid.

De PDI-P, de partij van vice-president Megawati Soekarnoputri, heeft tijdens de zitting aangedrongen op de afzetting van Wahid. Agus Tjondro Prayinto van de PDI-P zei dat Wahid de republiek heeft verraden en noemde hem een autocraat.

Ook de Golkarpartij heeft zich voor het verdwijnen van Wahid uitgesproken. Samen met de PDI-P heeft de Golkar een meerderheid in het MPR. Het lot van de omstreden president lijkt daarmee bezegeld.

De eerste democratisch gekozen president van Indonesië wordt onder meer beschuldigd van corruptie en incompetentie.