Kunstenaar gooit dode koe uit helikopter

Joesoef had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Oostenrijkse kunstenaar Wolfgang Flatz heeft donderdagavond boven de Duitse hoofdstad Berlijn een met vuurwerk volgestopte dode koe uit een helikopter gegooid. Het omstreden spektakel werd gevolgd door ongeveer 3000 toeschouwers en een klein aantal demonstranten.

Flatz verdedigde zijn 'performance' na afloop. "Het beest was sowieso gedood en is door deze actie nog tot eer en aanzien gekomen", aldus de kunstenaar. En het zou volgens hem beter zijn te denken aan de honderduizenden runderen die werden gedood als gevolg van de mond- en klauwzeercrisis.

De koe die speciaal voor het optreden moest worden gedood, werd vanaf een hoogte van circa veertig meter gegooid. Op hetzelfde moment daalde Flatz naakt en bloedend van een kraan naar beneden. Toen het dier op de aarde neerkwam ontplofte het vuurwerk. Het optreden werd door onder meer een sigarettenfabrikant en een bierbrouwer gesponsord.

Pogingen om het project via juridische weg te stoppen, mislukten tot twee keer toe. Een dertienjarig meisje was naar de rechter gestapt. Maar de magistraat oordeelde dat het meisje niet gedwongen was om het spektakel te aanschouwen.