Genotsdrang wint v. voortplanting bij mannen

Een oude bok lust nog wel een jong blaadje, zegt het spreekwoord. Klopt niet, zeggen Britse wetenschappers. Onderzoek wijst uit dat mannen een attractieve oudere vrouw verkiezen boven een jonge onopvallend ogende partner.

Dokter George Fieldman van het Britse Buckinghamshire Chilterns University College maakt brandhout van de bewering dat oude mannen op zoek zijn naar een jonge vrouw omdat zij meer garantie geven op een grote kroost. Aan drie groepen van in totaal 200 mannen toonde hij foto's van doodgewone vrouwen tussen 20 en 45 jaar. Vreemde eend in de bijt was de foto van een attractieve 36-jarige, wiens leeftijd in de verschillende groepen werd aangeduid als zijnde 36, 41 en 45 jaar. Ongeacht de leeftijd die zij kreeg opgeplakt, kozen de meeste mannen voor haar.

Het onderzoek toont aan dat de man vooral geleid wordt door het maatschappelijke schoonheidsideaal en niet door het voortplantingsvermogen. Voor de daad zelf laat de man zich leiden door het genotsprincipe, niet de voortplantingsdrang. Het aantal nakomelingen is dus blijkbaar niet zo belangrijk, wel dat zij goed ogen.