Tunnel gegraven onder Sovjet-ambassade

De Amerikanen blijken een geheime tunnel te hebben gegraven onder de Sovjet-ambassade in Washington, die nu als de ambassade van Rusland dient. Volgens The New York Times wisten de Russen er echter waarschijnlijk van dankzij de FBI-mol Robert Hanssen, die vorige maand werd opgepakt op beschuldiging van spionage voor Rusland.

De FBI en de National Security Agency gebruikten de tunnel om gesprekken in de ambassade af te luisteren en boodschappen te onderscheppen. De tunnel werd eind jaren zeventig aangelegd, toen het nieuwe onderkomen voor de Sovjet-diplomaten werd gebouwd.

De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie waren destijds verwikkeld in een diplomatieke rel over de bouw van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Moskou, die vol afluisterapparatuur bleek te zitten.

In het Amerikaanse Congres was er destijds felle kritiek op de locatie die de regering voor de Sovjet-ambassade had gekozen. Het gebouw staat op een heuvel die bekend staat als Mount Alto, een van de hoogste punten van Washington. Dat is een gunstige positie voor elektronische afluisteroperaties.

Het blijkt nu echter dat de Amerikanen onder het gebouw bezig waren. Volgens The New York Times heeft de tunnel honderden miljoenen gekost; weggegooid geld, omdat de Russen ervan wisten.