Ajax-film gestaakt in Utrecht

De film Ajax - Daar hoorden zij Engelen zingen is niet langer in Utrecht te zien. Redenen daarvoor zijn dreigementen van FC Utrecht-supporters die het er niet mee eens zijn dat de documentaire over hun aartsrivalen in Utrecht te zien is.

De film was donderdag in bioscoop Studio in première gegaan. Die dag belden vijf Utrecht-supporters op met de melding dat de vertoning van de film gestaakt moest worden. Zo niet, dan zouden ze de bioscoop komen 'verbouwen' en de film weghalen om die te vernietigen. Vrijdag volgden volgens L. Veerkamp van bioscooponderneming Wolff nog tien soortgelijke dreigementen.

Na overleg met de politie, de supportersvereniging van FC Utrecht en de distributeur van de film besloot de bioscoopexploitant vrijdagmiddag de dreigementen serieus te nemen en de film uit de roulatie te halen. Belangrijkste argument daarvoor was het risico voor het personeel. "Je moet eigenlijk niet buigen voor dergelijke dreigementen, maar als de veiligheid van je personeel in gevaar komt, dan kan je niet anders", aldus Veerkamp.

Pogingen om de bellers op andere gedachten te brengen, leverden volgens Veerkamp niets op. "We hebben ze uitgenodigd om te komen kijken en verteld dat Ajax er in de film niet best van afkwam, maar er viel niet met ze te praten."

De film is nu nog te zien in Amsterdam, Den Haag en Nijmegen.

Die supporters waren gewoon jaloers dat FC Utrecht geen film heeft gemaakt