Aanklacht tegen Van Dale

Een Nederlander van Turkse afkomst heeft een aanklacht ingediend tegen de samenstellers van het bekende woordenboek van Van Dale. De 25-jarige man voelt zich hevig in zijn eer aangetast door enkele uitdrukkingen die onder de noemer "Turk" in het Nederlandse woordenboek voorkomen.

Het gaat om termen als "aangaan als een Turk" - in de betekenis van: "heftig uitvaren, tieren, razen", "aan de Turken overgeleverd zijn" - "slecht behandeld worden", "er uitzien als een Turk" - "erg vuil zijn" en "rijden als een Turk" - "slecht autorijden".

De jongeman heeft zijn aanklacht schriftelijk ingediend bij de gemeentepolitie van Krimpen aan den IJssel, nadat hij eerst maanden over zijn bezwaren heeft gecorrespondeerd met hoofdredacteur drs. A. den Boon van de 'Dikke Van Dale'.

"Ik heb hem per brief uitgelegd wat de opnamecriteria voor dit soort uitdrukkingen zijn. Blijkbaar was hij met die uitleg niet tevreden en heeft hij zich nu tot de politie gewend. In een beschrijvend woordenboek dienen zulke algemeen bekende uitdrukkingen echter gewoon vermeld te worden. Bovendien staat er duidelijk aangegeven dat de termen 'beledigend' zijn", aldus Den Boon.

De politie zei gisteren dat de man nog mondeling gehoord moet worden over zijn aanklacht. Over een eventuele gerechtelijke vervolging beslist uiteindelijk de officier van justitie.

Het is overigens moeilijk de jongeman persoonlijk een toelichting op zijn klacht te laten geven, want hij is momenteel opgesloten in de Krimpense gevangenis. Het is niet duidelijk, waarvoor hij zit. Alle correspondentie heeft hij de afgelopen maanden vanuit de bak gevoerd.

Om zijn gelijk te krijgen, heeft hij formeel ook de hulp ingeroepen van de Turkse ambassade in Den Haag. Hij vindt dat de ambassade hem in zijn kruistocht moet steunen, omdat in zijn ogen de 'beledigingen' aan alle Turken gericht zijn. De ambassade wilde gisteren niet reageren op de éénmanskruistocht.