Mannen en vrouwen apart in metro

Nick27 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Mexicaanse hoofdstad Mexico-stad zijn de eerste drie wagons van een metrolijn niet meer toegankelijk voor volwassen mannen. De omstreden maatregel moet voorkomen dat vrouwelijke passagiers door handtastelijke mannen worden lastiggevallen.

De proef komt na aanhoudende klachten van vooral hoger opgeleide, werkende vrouwen. Deze zelfstandige vrouwen durven sneller te klagen over pesterijen. Protesterende mannen stellen dat de stap tot gevolg heeft dat de overige rijtuigen nog voller raken. Voor het besluit was het al regelmatig dringen in de metro van Mexico-stad, die elke dag vijf miljoen passagiers verwerkt.

De metrotreinen hadden al enkele jaren een paar wagons voor vrouwen en kinderen gereserveerd, maar alleen in het spitsuur. De uitbreiding tot de hele dag geldt vooralsnog voor een hoofdlijn door het historisch
centrum.

Af en toe gaat bij wijze van grap een travestiet bij de reizigsters in de speciale rijtuigen zitten, maar daar heeft het openbaarvervoerbedrijf geen moeite mee. Problematischer zijn de vrouwen in vodden, vaak met kort haar en haargroei op de bovenlip. Die reageren beledigd, als een controleur vraagt of de persoon in kwestie daadwerkelijk van het vrouwelijk geslacht is.