Intel toch als eerste over de 1Ghz

Intel komt, waarschijnlijk voor het laatst, met een nieuwe versie van de Pentium III. De chip draait op een snelheid van 1,13GHz en is vanaf 31 juli beschikbaar.

Met deze nieuwste processor staat Intel bovenaan in de voortdurende race om de snelste chip ter wereld te hebben. De Pentium III serie kende een top van 850 MHz. Concurrent AMD zit met de Thunderbird tegen de 1GHz aan.

Eerder deze week maakte Intel de introductie bekend van de Pentium 4. De chip stond lange tijd bekend onder de codenaam 'Willamette'. Vanwege de naamsbekendheid van de Pentium-serie is toch vastgehouden aan deze naam. De Pentium 4 zal bij lancering eind dit jaar – op tijd voor de feestdagen - een topsnelheid van 1,4 gigahertz hebben.

Vanwege de Pentium 4 is de verwachting dat Intel stopt met het maken van de III-serie. Naast de Pentium 4 gaat de chipmaker verder met de ontwikkeling van de IA-64 familie. Van deze 64-bits chips komt de Itanium het eerste op de markt.

De 1,13 gigahertz processors zullen in kleine hoeveelheden op de markt komen. Zowel Intel als AMD hebben problemen om hun nieuwste stokpaarden in grote hoeveelheden te produceren.

Transmeta
De nieuwe marktspeler Transmeta liet op de beurs PC Expo de mogelijkheden zien van haar energiezuinige Crusoe-processor. De processor draaide in superdunne laptops van Fujitsu, NEC, Hitachi en een zelf ontwikkelt 'Web pad'.

Hitachi zegt dat haar laptop met Crusoe-inside op batterijkracht langer dan 2,5 uur kan draaien terwijl er een DVD wordt afgespeeld. Met een Intel-processor bleef dit experiment steken op 1,5 uur.

Kan me nog herinneren dat mensen blij waren met hun 486je